Wafle do lodów i ich historia
Historia samych lodów nie jest jasna, ale pierwsze wzmianki o ich istnieniu pojawiły się 5000 lat temu i pochodzą z Chin. Pomysł, by jeść je w wafelku narodził się w 1904 roku przy okazji jarmarku, zorganizowanego w ramach obchodów rocznicy odkupienia Luizjany od Francji. Wysokie temperatury mocno doskwierały uczestnikom wydarzenia, dlatego chętnie korzystali oni z usług sprzedawców lodów. Jednemu z nich, Arnoldowi Fornachou, dosyć szybko skończyły się pudełka, w których podawał deser. Stoisko obok zajmował piekarz Ernest Hamwi, który sprzedawał… wafle. Wersje tej historii są dwie. Jedna mówi o Arnoldzie, który pożyczył od sąsiada arkusz wafla i uformował go w rożek. Druga mówi o Hamwim, który sam wpadł na ten pomysł. Niezależnie od tego, jak było naprawdę, ta kooperacja była tak udana, że dała początek nowym produktom – rożkom waflowym.
Z czego powstają wafle do lodów?
Wafle do lodów powstają z podstawowych składników takich jak woda, mąka, tłuszcz pochodzenia roślinnego, soda, sól. Te składniki są mieszane razem, a następnie przelewane do pojemnika na ciasto znajdującego się obok maszyny do wypieku wafli. W zależności od rodzaju i przepisu mogą być również dodawane inne składniki takie jak cukier, mleko, serwatka, białka sojowe, aromat maślany bądź cukier waniliowy.
Składniki wafli Madren
Nasze wafle wyróżnia krótka etykieta oraz sprawdzone, najlepsze składniki. W zakresie dostaw surowców do produkcji współpracujemy z wiodącymi kontrahentami, co gwarantuje wysoką jakość naszych wyrobów. Skład naszych wafli jest krótki i przemyślany. Do produkcji naszych wafli nie używamy składników zmodyfikowanych genetycznie. Większość naszych wafli, to produkty wegańskie, które nie zawierają składników odzwierzęcych.